
Mile High Men’s Golf Club LOCAL RULES/CONDITIONS OF COMPETITION 

Pace of Play 

The committee has established the pace of play for each Mile High event, which is 4 hours.  Once a player has 

reached his ball he has 45 seconds to make the shot. It is a group’s responsibility to keep up with the group in 

front. If it is at least one hole behind the group in front of them and it is delaying the group behind, it should invite the 

group behind to play through, irrespective of the number of players in that group.  

If a player has returned his scorecard after 4 hours and 30 minutes from the start time of the event, he shall be 

disqualified.  Under rule 33-7 of the USGA. 

Cell Phones 

The use of cell phones during the round except when used as a Distance Monitoring Device is prohibited.  Any 

competitor using a cell phone will be assessed a 2 stroke penalty, and continued use can cause disqualification and 

suspension from next tourney.  In the case of emergency a cell phone may be used. 

All current USGA rules of Golf shall apply except as follows:  

Burrowing Animal Holes:   In non-turfed areas (where grass is not mown or maintained) relief is for lie of ball and swing 

only, not stance.  

Ground Under Repair:  Areas enclosed by white lines.  

DISCONTINUANCE OF PLAY:  Note under rule 6-8b and Optional Condition as prescribed in Appendix I shall be in effect.  

All practice areas are closed during suspension for a dangerous situation until the Committee has declared them open.  

Players who practice on closed practice areas will be asked to cease doing so; failure to comply may result in the player 

being withdrawn from the event.  

DISTANCE MEASURING DEVICES:  Players may use devices that measure distance only.   The devices may be used to 

measure distance only, and may not be used to measure other conditions such as wind speed or direction, 

temperature or elevation. 

DROPPING ZONES:  Areas may be provided as additional relief options for specific situations.  Identification: Painted 

areas with the words “MHMGC DZ”.  

EMBEDDED BALL:  Relief ‘through the green’ as prescribed in Appendix I.  

GOLF BALLS:  Balls used must be named on the current USGA’s list of Conforming Golf Balls.  Penalty for breach is 

disqualification.  

INTEGRAL PARTS OF THE COURSE:  Includes stakes, rods, wires, cables or wrappings when closely attached to trees, 

liners in bunkers and artificial walls and pilings when located in hazards, unless otherwise prescribe for in Notice to 

Players.  



CART PATHS: Asphalt and Concrete paths shall be treated as immovable obstructions. Relief from Cart Paths “Man 

Made Obstructions” is acceptable. This includes the paths that are improved by gravel or other substance.   

Relief is only for areas that are made specifically for the purpose of carts and does not include worn areas to 

the sides of the natural curve of the path.  Nor does it include areas worn from maintenance vehicles. Best 

judgement must be made during play by the majority of the group playing and must not be brought to the 

committee for ruling.   Remember it is up to each competitor to protect the field. 

 

 
 

STONES IN BUNKERS:   Are treated as movable obstructions.  



OUT OF BOUNDS:  Defined by the course side edges at ground level of boundary walls, perimeter fence posts, roads, 

white stakes and white lines connecting markers.  A ball that crosses a road defined as out of bounds and comes to rest 

beyond that road is out of bounds, even though it may lie on another part of the course.  

PENALTY STATEMENT:  Unless otherwise specified in the Rules of Golf or these Local Rules and Conditions of 

Competition, violations of the above will result in a penalty of two strokes applied to the hole in which the violation 

occurred in stroke play or loss of that hole in match play.  

Local Rules on course scorecard:   Any local rules on the scorecard for the course being played are not in effect.  

  


